1 av 2
Magnus Falkehed och Niclas Hammarström. Foto: AFP/TT
2 av 2
Gudrun och Hans Hammarström är lättade efter beskedet. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio

Svenskarna fria: "De hölls fångna i två olika hus"

"Blev kraftigt misshandlade"
2:06 min

De två svenska journalisterna som har varit bortförda i Syrien är fria. Fotografen Niclas Hammaström är dock skottskadad efter ett flyktförsök. Enligt Svenska UD befinner sig just nu Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i Beirut i Libanon, där de får hjälp av svensk ambassadpersonal.

Niclas mamma och pappa, Gudrun och Hans Hammarström, är enormt lättade:

– Det är helt underbart, det går inte att beskriva vad glada vi är, säger Gudrun Hammarström.

– Vi har ju pratat med rikspolisen varje dag i 45 dagar. Och vi har gått och väntat de senaste dagarna att det skulle ske någonting, och allting brast ju då. Vi grät.

Fotografen Niclas Hammaström släpptes fri från kidnapparna redan för tre dagar sedan och ska sedan ha befunnit sig på ett hotell i Beirut enligt uppgifter från Aftonbladet.

Magnus Falkehed däremot blev fri först i dag, det uppger Samar Elkadi från internationella Röda Korset i Libanon, som arrangerade hans transport till ambassaden.

Aftonbladets HR-chef Magnus Ringman har pratat i telefon med fotografen Niclas Hammarström.

– Han har berättat att de har hållits i två olika hus. Magnus släpptes ju först i dag och Niclas för ett par dagar sedan. De har inte fått tillräckligt med mat att äta. De har fått gå på toaletten en gång om dagen. De har hållits i en mörk källare. De blev dåligt behandlade under tiden.

– Strax efter att de hade blivit tillfångatagna gjorde de ett flyktförsök. I samband med det blev Niclas skjuten i vänster ben och sedan blev de båda två kraftigt misshandlade av de här gärningsmännen, säger Magnus Ringman.

Enligt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin har Aftonbladet och DN samarbetat med UD och polisen. Han vill inte kommentera om en lösensumma betalats ut, men säger att det blev applåder och glädejetjut på redaktionen när beskedet om frisläppandet kom.

– Det var påtagligt, man kände lättnaden i rummet, det var jätteskönt.

Utrikesminister Carl Bildt skriver samtidigt på Twitter att han tackar alla från olika myndigheter som arbetat med att få de två svenska journalisterna i Syrien fria.

Och att det skett från ett område som kanske är den mest farliga platsen för journalister just nu är en enorm lättnad, säger även Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

– Det är en enorm lättnad naturligtvis, inte minst för de anhöriga och familjerna som har haft en otroligt tuff tid. Just nu vill jag bara glädjas åt de här nyheterna, säger Nordling.

Kidnappade sedan 23 november

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort 23 november i fjol när de befann sig i Syrien för att arbeta som frilansjournalister. De fördes bort nära gränsen till Libanon, när de var på väg att lämna landet. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vilka det var som förde bort journalisterna.

Niclas Hammarström har i många år fotograferat för stora svenska medier, bland andra Aftonbladet. Magnus Falkehed har bland annat skrivit för Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

Syrien har blivit det farligaste landet för journalister att arbeta i. Sedan kriget bröt ut har över 110 journalister dödats i landet. Omkring 50 kidnappningar skedde i landet i fjol, enligt Reportrar utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".