I dag ska EU-parlamentets miljöutskott rösta om en resolution om framtidens klimat och energi. Foto: Saul Loeb/TT

EU-strid om klimat och förnybar energi

"Förnybar energi ger massor av jobb"
2:12 min

I Bryssel pågår en intensiv debatt om framtidens klimat- och energimål. I dag är frågan uppe för omröstning i EU:s parlament. Samtidigt syns tydliga sprickor mellan olika EU-länder om hur man ska göra för att minska koldioxidutsläppen fram till 2030.

EU-striden handlar framför allt om förnybar energi. Länder som Storbritannien och Tjeckien vill skrota det nuvarande systemet med bindande mål för hur stor andel av Europas energi som ska komma från förnybara energikällor. Ett skäl är att britterna vill kunna satsa på nästa generations kärnkraft. Men regeringarna i åtta EU-länder, däribland Tyskland och Frankrike, går nu till motattack. I ett brev till EU-kommissionen kräver de ett nytt mål för förnybar energi till 2030.

I dag kommer EU-parlamentets miljöutskott rösta om en resolution om framtidens klimat och energi, och socialdemokraten Marita Ulvskog är en av dem som då kommer slåss för bindande mål för den förnybara energin.

– Vi ser att när vi nu har haft bindande mål på några områden har det gått mycket snabbare. Vi måste helt enkelt se till så att vi blir bättre på att producera energi som inte förstör luft och miljö, nämligen förnybar energi. Det ger massor av jobb, det ger tillväxt och det betyder otroligt mycket för framtiden, säger Marita Ulvskog.

Sveriges regering har ännu inte satt ner foten om bindande mål för förnybar energi, utan inväntar ett formellt klimat- och energiförslag från EU-kommissionen som väntas den 22 januari. Miljöminister Lena Ek är däremot tydligare när det gäller Sveriges syn på EU-mål för minskning av koldioxidutsläpp till 2030.

– Vi vill faktiskt ha ett mer ambitiöst mål än 40 procent, säger Lena Ek.

I dagarna har EU:s fyra största länder meddelat att även de vill att EU ska minska koldioxidutsläppen med minst 40 procent till 2030. Framför allt kolberoende Polen försöker hålla emot, och det lär bli tuffa förhandlingar inför det toppmöte i mars när EU hoppas kunna lägga fast sina framtida klimatmål. Lena Ek hoppas ändå kunna övertyga de tveksamma.

– Vi står nu i ett teknikskifte där Polen har en väldig nytta av att man är med och installerar ny teknik för att skapa framtidens jobb, säger miljöministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".