Aleppo. Foto: Aleppo Media Center AMC/TT.

ISIS förlorade högkvarter i Aleppo

Missnöjet med ISIS har pyrt i över en månad
1:33 min

Den fruktade jihadistgruppen ISIS - som nyligen haft framgångar i Anbarprovinsen i Irak, förlorade på onsdagen kontrollen över sitt högkvarter i den syriska staden Aleppo. Gruppen, vars namn betyder ”Islamiska staten i Irak och Syrien”, har mött starkt motstånd från andra syriska rebellgrupper - som under den senaste veckan fört regelrätta strider mot ISIS.

Den bittra splittringen bland rebeller nådde en kulmen i dag när jihadistiska ISIS, med kopplingar till al-Qaida, tvingades bort från sitt högkvarter i ett barnsjukhus Aleppo. Missnöjet med ISIS har pyrt i över en månad i norra Syrien där andra rebellgrupper visserligen hyllar ISIS framgångar mot den syriska regimen, men också har tagit avstånd från ISIS brutalitet och stränga islamism.

ISIS upprättat egna domstolar - men också bagerier och elförsörjning. ISIS drygt 5000 milismän avfärdas också ibland som "utlänningar" eftersom gruppen till stor del består av jihadister från andra länder än Syrien.

Den senaste konfrontationen eskalerade efter att ISIS fått skulden för mordet på en populär läkare och rebelledare, Hussein Suleiman, från Aleppo.  Men det är ingen hemlighet att såväl USA som Saudiarabien och andra länder länge har försökt få de syriska rebellerna att isolera ISIS och denna senaste konfrontation kommer lägligt före den stora syrienkonferensen i Schweiz om två veckor.

Samtidigt är det väl känt att ett inbördeskrig drar desto längre ut på tiden, ju fler aktörer det finns på rebellsidan. En oro nu är att ISIS ska börja använda självmordsbomber mot de andra rebellgrupperna - vilket skulle gynna Bashar al Assads regim i Damaskus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".