Svåraste räntebeslutet någonsin

"Sannolikt att räntan ligger på den här nivån"
1:30 min

För första gången på länge var Riksbankens direktion i december enig om att sänka reporäntan. Den sänktes från 1,0 till 0,75 procent, men protokollet, som blev offentligt i dag, visar att det inte var något lätt beslut att fatta.

Trots massiv kritik från bland annat industrin och facken höll Riksbanken kvar reporäntan på 1 procent under nästan hela 2013. Men i december kom så sänkningen med en kvarts procentenhet till 0,75 procent.

– Å ena sidan stiger skulderna sakta, å andra sidan behöver vi få upp inflationstakten. Den här gången kom vi samfällt till slutsatsen att det var dags att sänka räntan, sa riksbankschef Stefan Ingves.

För första gången på nästan fem år var de sex ledamöterna i Riksbankens ledning överens både om sänkningen och den kommande utvecklingen, räntebanan. Men enligt mötesprotokollet var det ett tufft beslut. Vice riksbankschef Per Jansson kallar det för hans svåraste räntebeslut.

Avvägningen handlar om att få upp inflationen närmare målet på 2 procent samtidigt som man tar hänsyn till hushållens höga skulder. Riksbankschef Stefan Ingves anser enligt protokollet att tillsynsåtgärderna kring skulderna i dagsläget inte räcker till.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Martin Flodén diskuterade en större räntesänkning, men de valde att inte reservera sig mot beslutet. Enligt Flodén krävs det inte mycket ny negativ information för att han ska förespråka ytterligare en sänkning vid nästa penningpolitiska möte.

Det var den oväntat låga inflationen som fick Riksbanken att sänka räntan i december och Stefan Ingves sa då så här om möjligheten till ytterligare sänkningar före 2015.

– Inte vad vi ser i dagsläget. Det mest sannolika är att räntan ligger på den här nivån, men man kan aldrig veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".