Riskviljan är tillbaka på allvar. Foto: Jessica Gow/TT.

Rekordmånga nya aktier gavs ut i fjol

1:51 min

Det var rekordmånga nyemissioner i svenska aktiebolag under 2013. Den starka utvecklingen på börserna har gjort det attraktivt för bolagen att locka investerare genom att ge ut nya aktier.

Bolaget 203 Web Group, som bland annat driver flera matsajter på nätet, gjorde en nyemission till småsparare i slutet på förra året.

– För vår del var det inget problem, vi visste att intresset fanns och det visade vi genom att det blev en övertäckning på 40 procent, säger vd:n i företaget, Christoffer Johansson.

– Vi ville få mer aktier ut på marknaden och få mer handel i aktien. Sedan självklart också för att få en möjlighet att fortsätta att gasa i högt tempo med det kapitalet vi fick in. Det ger en stabil bas, fortsätter vd:n Christoffer Johansson.

Nästan 15 miljoner kronor fick 203 Web Group in på sin nyemission i oktober. Pengarna ska bland annat användas till nyanställningar. Försäljningen var en succé för bolaget eftersom priset på aktierna ökat kraftigt tidigare under 2013.

Det är tydligt att riskviljan på allvar är tillbaka på den svenska aktiemarknaden. Det har framför allt märkts under avslutningen av 2013.

Enligt hemsidan nyemissioner.se, som för statistik över större delen av alla nyemissioner i Sverige, gjordes 82 stycken under det sista kvartalet 2013. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med motsvarande period 2012, som också var ett starkt år.

På börsplatsen Aktietorget, där många småbolag huserar, ökade nyemissionerna i kronor mätt med nästan 20 procent under hela 2013 jämfört med året innan.

Dawid Myslinski, som är företagsrådgivare på investmentbanken Redeye, tror att många fler företag kommer att passa på att göra nyemissioner under 2014.

– På kort sikt är det ett bra tecken, det finns en optimism och en framtidstro, men fortsätter det här under en längre tid kommer vi bygga upp en bubbla, säger Myslinski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista