Frigivna journalister på väg hem från Syrien

Skottskadan har undersökts av läkare i Beirut
1:31 min

De två svenska journalisterna som släppts ur fångenskap i Syrien efter mer än 40 dagar uppges nu vara på väg hem igen.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort av kidnappare i Syrien den 23 november, de hölls fångna i 43 och 46 dagar.

Nu på morgonen har de väntat på Beiruts flygplats, de är på väg hem enligt Expressen och flera andra medier. 

Inbördeskrigets Syrien är en av världens allra farligaste platser för journalister just nu. De svenska journalisterna reste i landet runt en vecka innan de fördes bort av beväpnade män.

De har berättat att de hölls fångna i mörka källare, att de flyttades mellan olika platser och när de försökte fly sköts fotografen Niclas Hammarström i benet.

Skottskadan har undersökts av läkare här i Beirut. Niclas Hammarström frigavs i helgen, igår kom också Magnus Falkehed till Beirut.

På bilder syns hur de svenska journalisterna kramar om varandra efter att de släppts fria, snart kommer de att återförenas med sina familjer.

För dem är väntan och ovissheten över.

Ett 50-tal utländska och syriska journalister är försvunna i Syrien, flera har varit kidnappade mer än ett år.

Ayman Mhanna är VD på Skeyes i Beirut, ett center som följer frågan om kidnappade journalister noga.

– På ett personligt plan skulle jag vilja binda fast dem och inte låta dem åka dit, men å andra sidan om ingen rapporterar från Syrien fördjupas tragedin i landet och det är riktigt illa för det syriska folket, säger Ayman Mhanna.

Kidnappade sedan 23 november

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort 23 november i fjol när de befann sig i Syrien för att arbeta som frilansjournalister. De fördes bort nära gränsen till Libanon, när de var på väg att lämna landet. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vilka det var som förde bort journalisterna.

Niclas Hammarström har i många år fotograferat för stora svenska medier, bland andra Aftonbladet. Magnus Falkehed har bland annat skrivit för Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

Syrien har blivit det farligaste landet för journalister att arbeta i. Sedan kriget bröt ut har över 110 journalister dödats i landet. Omkring 50 kidnappningar skedde i landet i fjol, enligt Reportrar utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".