Djotodia, som avsatte president Francois Bozizé i en kupp i mars förra året, har ett möte i Tchad med andra ledare i regionen idag. Foto: TT

Centralafrikanska republiken: President Djotodia avgår

Centralafrikanska republikens president - den tidigare rebelledaren Michel Djotodia - förbereder sig att avgå, enligt flera internationella nyhetsbyråer.

Bakgrunden är att han inte har lyckats stoppa våldet mellan olika religiösa grupper i Centralafrikanska republiken enligt vad tv-kanalen al-Jazeera erfar.

Djotodia, som avsatte president Francois Bozizé i en kupp i mars förra året, har ett möte i Tchad med andra ledare i regionen idag.

Syftet med mötet är att komma med förslag till lösningar av den omfattande konflikten i Centralafrikanska republiken.

Och enligt al-Jazeeras reporter på plats i Bangui, finns det redan en enighet om att Djotodia kvar på presidentposten inte ingår i en lösning på konflikten.

Den situation som råder nu i Centralafrikanska republiken är att omkring hälften av befolkningen behöver omedelbar hjälp, hälften av huvudstaden Banguis invånare – drygt en halv miljon människor är på flykt – undan beväpnade miliser som mördar och våldtar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".