EU:s utrikeschef Cathrine Ashton. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

EU överväger trupper till Centralafrikanska republiken

EU:s utrikeschef tror på mer militär närvaro i landet
1:45 min

EU överväger att skicka soldater till Centralafrikanska Republiken, där striderna fortsätter att skörda många liv. EU:s utrikeschef har lagt fram ett förslag som ska upp för en första diskussion i morgon fredag.

Den forna kolonialmakten Frankrike har runt 1 600 soldater på plats i Centralafrikanska republiken, och under toppmötet här i Bryssel före jul tryckte president Francois Hollande på för att EU ska hjälpa fransmännen att öka säkerheten i det oroliga landet.

Nu skriver EU:s utrikeschef Catherine Ashton i ett färskt dokument att säkerheten i Centralafrikanska republiken "enbart kan återskapas genom ökad militär närvaro på marken".

I morgon ska EU-ländernas chefsdiplomater diskutera dokumentet och möjligen avgöra om EU bör gå vidare med planerna på en militär insats. Den skulle i så fall kunna handla om att upprätta baser i västra delen av landet, bland annat för att säkra vägen till grannlandet Kamerun.

En annan möjlighet är att EU-länderna skickar soldater till huvudstaden Bangui, i huvudsak för att bevaka flygplatsen.

Det finns ännu inga klara uppskattningar av hur många europeiska soldater som kan behövas. Det figurerar uppgifter om allt från några hundra till flera tusen, beroende på vilket uppdrag de ska få. Det lär avgöras inom de kommande veckorna – om EU:s medlemsländer alls vill inleda en militär operation i Centralafrikanska republiken.

Det är inte säkert, och än mer osäkert är det om EU-länderna i så fall snabbt kan få fram de pengar och personella resurser som krävs.

Enligt FN har över 900 000 människor flytt undan de pågående oroligheterna i Centralafrikanska republiken. Runt 1 000 personer beräknas ha dött i stridigheterna bara sedan i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".