Flygtrafiken i Kina drabbas av stora förseninga orsakt av smog. Foto: Alexander F. Yuan/TT

Kina vill ta itu med problemen med smog

"Bra att myndigheterna försöker göra något"
1:18 min

I Kina har regering lagt fram planer för att komma åt smogen som ofta ligger som ett tungt lock över städerna.  Alla regioner och provinser i landet har fått specifika mål som ska nås under dom kommande fyra åren. Invånarna tycker att det är bra men många tror att problemet är olösligt. 

– Det är bra att myndigheterna försöker göra något åt problemet. Smogen här i Peking har blivit värre de senaste åren. De här åtgärderna kommer nog att hjälpa lite, men att verkligen lösa problemet är nog omöjligt, säger 29 årige Ma Long lite uppgivet.

Vintern är den smoggigaste årstiden i Kina. Kolkraftverken eldar på för fullt och folk tar såklart bilen oftare.

I januari 2013, för ett år sedan alltså, drabbades Peking av den värsta smog som någonsin uppmätts i staden. Sikten var knappt femtio meter och smogen var så tjock att den inte bara var grå, utan gulgrå.

Och det var den smogperioden som gjorde att många i Kina fick upp ögonen för problemet. Medierna kunde inte längre blunda för de negativa hälsoeffekterna. Sedan dess har trycket på regeringen att agera ökat. Det gångna året har flera åtgärder presenterats.

De senaste utsläppsmål som nu presenterats innebär bland annat att flera storstadsregioner måste minska förekomsten av de minsta och farligaste smogpartiklarna med mellan 10 och 25 procent. Hur detta ska gå till redovisas, inte utan kommer till stor del an på de regionala och lokala politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".