Byggnadsarbetare på ställning. Eugene Hoshiko/Scanpix

Byggföretag för arbetsskadade kan avvecklas

1 700 personer är sysselsatta genom Galaxen
2:23 min

Fack och arbetsgivare i byggsektorn är oense om vilka anställningsvillkor som ska gälla för arbetsskadade som försöker ta sig tillbaka till arbetslivet. 1 700 personer är sysselsatta genom rehabiliteringsföretaget Galaxen, men facket tycker att villkoren är för dåliga och har sagt upp avtalet. Arbetsgivarna å sin sida menar att det riskerar hela verksamheten.

– Vi hoppas och tror att man snabbt tar tillbaka uppsägningen av avtalet så att vi kan fortsätta lugna förhandlingar om hur vi ska hitta bra lösningar för våra Galaxenanställda. Men är det så att man inte gör det då måste vi förbereda en avveckling av hela verksamheten, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier och ordförande i Galaxen.

Via rehabiliteringsföretaget Galaxen Bygg som ägs av Sveriges Byggindustrier och stora byggföretag placeras arbetsskadade och funktionshindrade inom branschen i olika företag. Det handlar om personer med allt ifrån förslitningsskador till alkoholproblem. Just nu har 1700 personer en Galaxenanställning.

Lönen är lägre än för övriga på arbetsplatsen. 75 procent är minimilönen där en del betalas med lönebidrag, och anställningsformen är visstid i ett år som kan förnyas tre gånger. Lönen varierar också efter arbetsförmågan.

Facken Byggnads och Seko vill ha bättre villkor och har sagt upp avtalet om särskilda regler för Galaxenanställda.

– Att de får tryggare anställningar och tryggare lön. Bland annat är det nu att man kan stapla visstidsanställningar på varandra under lång tid, säger Byggnads andre ordförande Lars Hildingsson.

Galaxen har funnits sedan 1986 med verksamhet över hela landet. Både arbetsgivare och fack är nöjda med resultatet. Förra året gick 170 personer vidare till ordinarie anställningar, pension eller utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".