EU-hjälp till Bulgariens usla flyktingboenden

2:42 min

Asylsökande i Bulgarien lever under så undermåliga förhållanden att EU-kommissionen nu ska skicka ett expertteam dit för att hjälpa till.

– De har under väldigt kort tid fått otroligt många asylsökande till Bulgarien. De hade inte den kapaciteten, och vi skickar ett team av mina anställda dit inom några dagar för att, på plats, se med egna ögon och diskutera med dem hur vi kan hjälpa dem. Men den humanitära situationen är bedrövlig, säger EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström.

På ett flyktingboende i Bulgarien spolas i en toalett som också används för att diska och tvätta håret.

– Det är väldigt dåligt. Du såg toaletten, vi gör allt i den toaletten. Vi tvättar håret, diskar, tvättar kläder... i samma toalett, säger 24-årige Barzan Ramo som har flytt till Bulgarien från Aleppo i Syrien.

I fjol kom över 11. 000 asylsökande till Bulgarien, de flesta från krigets Syrien. FN:s flyktingorgan UNHCR sa nyligen att asylsökande i Bulgarien behandlas på ett omänskligt och förnedrande sätt. Till exempel blir en hel del flyktingar inlåsta.

I EU ska asylsökande få sin sak prövad i det första EU-land han eller hon kommer till. Förra året skickade Sverige tillbaka tio asylsökande till Bulgarien, men nu anser UNHCR att läget där är så alarmerande att EU-länder bör sluta att sända asylsökande till Bulgarien. Cecilia Malmström beklagar att EU-kommissionen inte har lyckats få beslutandemakt i sådana här fall, men hon riktar en vädjan till Sverige och andra EU-länder.

– Jag förstår UNHCR:s oro, och situationen är som sagt väldigt, väldigt bekymmersam. Man skulle ju önska att medlemsländerna i alla fall avvaktade med att skicka tillbaka till Bulgarien.

Utöver experthjälp ska EU centralt nu bidra med ytterligare runt 8 miljoner euro för att försöka förbättra asylmottagningen i Bulgarien.

– Flera medlemsländer skickar personal, filtar, mat och så vidare för att hjälpa bulgarerna, säger Cecilia Malmström.

Kommissionen har till uppgift att skydda EU:s fördrag och se till att medlemsländerna håller sig till det som är lag och rätt. Finns det anledning att ta i med hårdhandskarna gentemot Bulgarien i det här fallet, eller handlar det enbart om att erbjuda mer pengar och så vidare?

– De tusentals flyktingar som försöker få tak över huvudet och procedurer är inte behjälpta, i det akuta läget, av att vi drar igång juridiska processer. Det är i så fall en senare fråga. Det vi måste göra nu är att, tillsammans med myndigheterna centralt i Sofia - men också de ställen nära den turkiska gränsen som har de största utmaningarna - sitta med och se hur vi kan hjälpa till att få en akut lösning på den humanitära situationen, framför allt nu inför vintern och kylan som kommer.

Jens Möller/reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista