V-krav står fast: Inga vinster i välfärden

3:05 min

Vänsterpartiets viktigaste valfråga är att stoppa vinsterna i välfärden. Kort och gott vill vänsterpartiet ha bort riskkapitalisterna från skolan, äldreomsorgen och sjukvården.

Det står klart när partiet idag inleder sin kongress i Stockholm.

Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt ska inte pengar från de verksamheterna förvandlas till vinster och hamna i riskkapitalisternas kassakistor.

– Vi ser hur kommersialiseringen av välfärden varit förödande. Vi ser skolor gå i konkurs, våra barn får ojämlika utbildningsmöjligheter, äldreomsorgen planeras efter maximal vinst och inte efter omtanke av de äldre,  säger Jonas Sjöstedt och understryker att det blir partiets viktigaste valfråga.

Kritiker har sagt att den prioriteringen riskerar förvandla vänsterpartiet till ett enfrågeparti. Men det håller Jonas Sjöstedt inte med om.

– Vi måste våga prioritera och låta väljarna veta vad vi slåss mest för. Men vi har andra frågor och det vet väljarna. Klimatfrågor, jämställdheten mellan män och kvinnor, trygga jobb, arbetslösheten. Men om vi vinner valet måste vi vara tydliga med att vi vill få bort vinsterna i välfärden

200.000 barn går i friskolor idag. Jonas Sjöstedt tror inte att det blir sämre om vinstdrivande skolor tas över av exempelvis kommunerna.

Men det han helst skulle vilja är att staten tar över skolorna.

– Ja, då skulle varenda krona gå till skolan, till lärare och fler specialpedagoger. Man ska inte glömma att riskkapitalbolagen genererat sina vinster genom att ha låg lärartäthet och få specialpedagoger i sina skolor.

Han tycker att skillnaden mellan de andra partierna och vänsterpartiet är stor i frågan. De andra vill ha bort vinstintresset – men bara lite.

– Till skillnad från de andra är vi tydliga i frågan. Det går inte att vara ”lite gravid” i den här frågan. Eller så är man gravid eller så är man det inte, säger Jonas Sjöstedt.

Socialdemokraterna är minst sagt avogt inställda till ett eventuellt samarbete med vänstern efter valet. Det, menar Jonas Sjöstedt, är olyckligt.

– I grunden har socialdemokraterna ett val att göra i frågan om samarbeten. Vi är överens med dem i många frågor. Det innebär att även om de jämställer oss som lika intressanta som centern för ett samarbete, så kan de inte genomföra sin s-politik ihop med centern. Det kan dom däremot med oss.

Jonas Sjöstedt darrar inte på manschetten när han får frågan om vänstern skulle kunna fälla en socialdemokratisk regering

– Ja, definitivt om de börjar föra en borgerlig politik. Det har hänt förr och kan hända igen.

Men det är ändå inte konfrontation Jonas Sjöstedt planerar för inför kommande riksdagsval – utan samarbete.

– Vi är redo för att ingå i en regering och är beredda att kompromissa, med tanke på att vi är ett litet parti. Men vi kommer inte att vika oss när det gäller dagens privatiseringspolitik. Vi kommer att kräva genomslag för vår politik när det gäller de privata vinsterna i välfärden.

-Om vi inte får igenom det kravet, kan vi inte ingå i en kommande s-regering, säger Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista