Abortmotståndare håller upp plakat där de står översatt "Nej till abort, ja till livet". Foto: Andres Kudacki/AP/TT.

Växande kritik mot förslag om förbud mot abort i Spanien

1:29 min

Den spanska regeringens förslag att förbjuda abort möter motstånd. Precis före jul la de konservativa fram ett lagförslag, men nu efter helgerna växer kritiken.

Inom regeringspartiet Partido Popular finns olika åsikter om abort och bland vårdpersonal är motståndet starkt mot en skärpning.

– Personligen kommer jag nog inte att följa en skärpt abortlag, säger gynekologen Toni Pessarodona och hävdar att merparten av hans kolleger resonerar ungefär likadant.

Den spanska högerregeringen vill införa ett totalförbud mot abort med undantag för om kvinnan har blivit våldtagen eller om hennes liv är i fara.

I dag gäller fri abort in i 14:e veckan, något som socialisterna drev igenom år 2010. Den liberaliseringen har underlättat i många svåra situationer, säger gynekologen och menar att moral över andras livsval inte är hans jobb utan att hjälpa människor.

Men kritiken kommer nu också inifrån regeringens egna led. Flera högerpolitiker anser att kvinnan själv måste få avgöra och parlamentets vice talman Celia Villalobos har nu sagt att alla inom regeringspartiet Partido Popular bör få rösta efter sin egen övertygelse.

Än har regeringen inte signalerat att den tänker mjuka upp sitt förslag. Högern har en majoritet av rösterna i parlamentet. Men om sprickan inom partiet växer och kritikerna sitter med rösträtt kan läget förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista