FRA:s generaldirektör Dag Hartelius. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Sverige får bakläxa i EU för FRA-spaning

"Det tycker jag är jättebra!"
2:13 min

Sverige bör se över lagstiftningen som styr FRA:s signalspaning. Den uppmaningen kommer i en färsk rapport från EU-parlamentet om massövervakning i Europa.

Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström välkomnar beskedet.

– Det tycker jag är jättebra! Det har framkommit uppgifter om att FRA dels har hjälpt amerikanerna att bryta sig in i datasystem, dels så spionerar de på en massa privatpersoner på ett sätt som alldeles säkert strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. För det är en mänsklig rättighet att kunna kommunicera privat, säger han.

Ett utskott i EU-parlamentet har under hösten haft 15 utfrågningar i kölvattnet efter Edward Snowdens avslöjanden om amerikanskledd massövervakning, bland annat av europeiska medborgare.

Det var stor uppståndelse kring amerikanska NSA:s avlyssning av tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon och anklagelser om övervakning av EU-institutioners tele- och datatrafik.

Nu kommer ett förslag till rapport där Sverige får kritik för FRA:s agerande. Sverige är också ett av fem EU-länder som uppmanas att se över den lagstiftning som styr deras underrättelsearbete.

De andra länderna som pekas ut är Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

I den 52-sidiga rapporten framförs mycket skarp kritik mot massövervakningen. EU-parlamentets ansvarige rapportör, den brittiske socialdemokraten Claude Moraes, säger att "förtroendet är skakat i grunden".

Han skriver att datainsamlingen från medborgare även verkar handla om politiskt och ekonomiskt spionage, vid sidan av bekämpandet av terrorism och annan grov brottslighet.

Rapportförslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet de närmaste månaderna.

I går beslutade parlamentsutskottet för mänskliga rättigheter att bjuda in den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden till en utfrågning via videolänk.

Det är oklart om Snowden kommer att tacka ja, och den brittiske konservative EU-parlamentarikern Timothy Kirkhope var en av de två politiker som röstade mot att låta Snowden framträda inför EU-parlamentet.

Enligt Kirkhope har Snowden "riskerat liv" genom att läcka hemlig information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".