God man dömd till tre års fängelse

Den 69-årige mannen döms till tre års fängelse för urkundsförfalskning, grov
förskingring och grov trolöshet mot huvudman.

Den 69-årige mannen ska även betala ett skadestånd på 1,7 miljoner kronor till de personer som han lurat på pengar.

– Vi anser att straffvärdet är tre och ett halvt års fängelse. Med hänsyn till mannens ålder och hälsa har vi satt ner straffet till tre års fängelse, säger hovrättspresident Lennart Svensäter till TT.

Hovrätten ser allvarligare på brottet än vad tingsrätten gjorde och dömer mannen för en mer omfattande brottslighet. Mannen har tillägnat sig 1,7 miljoner kronor från de 44 huvudmännen, enligt hovrättsdomen.

Det kan jämföras med tingsrätten som fällde 69-åringen för att ha lurat till sig 800 000 kronor.

I domen skriver hovrätten att det finns flera försvårande omständigheter. Det handlar bland annat om att den dömde mannen utnyttjat sin förtroendeställning på ett mycket allvarligt sätt.

Flera brottsoffer har dessutom haft mycket låga inkomster och brottsligheten har därför varit kännbar för flera av dem, resonerar domstolen.

I egenskap av god man skulle en 69-åring i nordvästra Skåne ta hand om över 40 klienters ekonomi. Men under åren 2005—2011 försvann i stället närmare 820 000 kronor ned i hans egen ficka. För det dömde Helsingborgs tingsrätt honom i mars förra året för grov trolöshet mot huvudman till villkorlig dom och skadestånd.

Från början åtalades han för att ha lagt beslag på över två miljoner kronor av klienternas pengar.