Advokatsamfundet: Regeringen följer inte lagen

1:52 min

Regeringen får kritik av Advokatsamfundet som anser att den inte följer lagen när det gäller försvarsunderrättelse-domstolen som ska behandla ansökningar om tillstånd för signalspaning från FRA.

– Det här är ett uttryck för, som vi ser det, att regeringen faktiskt inte beaktar lagstiftningen, säger Anne Ramberg är Advokatsamfundets generalsekreterare.

– Och det är precis i strid med vad statsministern, försvarsministern och utrikesministern hela tiden har sagt, att vi har en lagstiftning som de dessutom tycker är bra, det tycker inte vi, men nu finns lagstiftningen där och då ska man följa den. Och när inte ens regeringen följer lagstiftningen, då tycker jag att det är anmärkningsvärt.

Det handlar om de integritetsombud som enligt lagen ska bevaka den enskildes integritet när domstolen prövar om en viss signalspaning ska tillåtas. Enligt lagen så ska där finnas sex sådana ombud, varav tre föreslås av Advokatsamfundet.

Deras förordnande gick ut i höstas och än har regeringen inte utsett några nya, trots att Advokatsamfundet redan då föreslog ett antal namn.

Regeringen har i stället enligt Advokatsamfundet frågat om de tidigare ombuden vill fortsätta. På försvarsdepartementet säger man att man följer lagen och att ärendet är under fortsatt beredning och därför inte kan kommentera det.

– Det handlar om en oberoendefråga, vi tycker inte att det är lämpligt eller självklart att man sitter för länge i den här domstolen. Vi tycker till skillnad från regeringen att det är lämpligt att man byter ut de personer som sitter där, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista