Tomas Ramberg om Vänsterledarens tal: Djärvt av partiledningen

Jonas Sjöstedt vill sitta i nästa regering och för de flesta politiker är det en så självklar målsättning att det inte ens behöver sägas. Men för Vänsterpartister är saken knepigare, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

När partiets kamrater i andra europeiska länder fått tillfälle att regera har det oftast slutat med förskräckelse. Senast i Norge, där Socialistisk Venstreparti smälte som en isbit efter att ha fått sköta Norges ekonomiska politik. I själva verket är det svårt att hitta framgångsrika exempel på vänsterministrar i Europa. Jonas Sjöstedt kunde idag bara nämna Finland som ju har en helt egen tradition av samregerande mellan partierna.

För ett parti vars medlemmar betraktar sig som kritiska till hela det rådande systemet är regerande ett stålbad. Det är att bli ansvarig för en verklighet som man är van vid att vara i opposition mot. I regeringen är Vänsterpartiet med och administrerar privatiseringar man bekämpat, skattesänkningar som partiet röstat emot, ett ekonomiskt ramverk som de vill riva upp och en vapenexport som vänsterpartister hatar. Och ovanpå det kanske också en svårsmält eftergift i frågan om vinster i välfärden.

Därför fick Jonas Sjöstedt applåder när han i sitt tal idag sa att han inte vill regera "till vilket pris som helst". Villkoret är framgång i frågan om vinster i välfärden. I andra frågor kan Sjöstedt backa. Men inte om vinsterna.

Det är djärvt av partiledningen att nu satsa allt på detta enda kort. Visserligen har opinionen tvingat flera andra partier att glida vänsterut i frågan. Men det är ett uttryck för valfeber. Efter valet blir det svårare för Sjöstedt att få gehör och om Vänsterpartiet alls får förhandla om saken är det troligt att det slutar med en smärtsam kompromiss. Risken för svekdebatt är stor även om partiet hamnar utanför en s-ledd regering efter valet eftersom den regeringen ändå kan vila på ett passivt stöd av Vänsterpartiet som i så fall kan kritiseras för att inte ha krävt tillräckligt betalt för den hjälpen. Det som värvar röster i september kan bli en börda i oktober. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista