Premiärminister Nechirvan Barzani i den självstyrande regionen irakiska Kurdistan på en energikonferens i december. Foto: Safin Hamed/TT.

Kurdisk oljeexport utmanar centralmakten i Irak

I Irak ökar spänningen mellan den självstyrande kurdiska regionen och centralregeringen i Bagdad. Ordkriget mellan parterna har trappats upp sedan den kurdiska regionen börjat exportera olja genom en nybyggd ledning till Turkiet.

– Om oljeexporten fortsätter genom ledningen till Turkiet inte avbryts, så kommer den irakiska startsbudgetens anslag till den kurdiska regionen att skäras ned.

Så lät varningen från Iraks premiärminister Nuri al-Maliki till den själstyrande kurdiska regionen igår.

I förra veckan började oljan pumpas i den nybyggda oljeledningen från självstyrande kurdiska regionen norra Irak över gränsen till Turkiet,en sträckning som går bortom Bagdad och centralregeringens geografiska kontroll.

Ifrån Turkiet ska oljan säljas vidare på den internationella marknaden. Den första leveransen med två miljoner fat olja planeras att säljas i slutet av månaden.

- Det är en kränkning av Irak konstitution som vi inte kan acceptera, sa Iraks premiärminister Maliki till Reuters.

Den nya oljeledningen har utlöst en kris som det är svårt att se en lösning på, säger energiexperten Shwan Zulal från oljekonsultföretaget Carduchi.

– Det kommer förvärra de redan ansträngda relationerna. Jag vet inte om det kan bli värre än så här, säger Shwan Zulal.

Centralmakten i Bagdad varnar för att försäljningen kan orsaka splittring. Iraks energiminister Hussain al-Shahristani uppger till Reuters att exporten inte godkänts av regeringen och är att betrakta som en illegal enligt Iraks konstitution.

Den regionala kurdiska regeringen hävdar å sin sida att Bagdad lurat kurderna på sin rättmätiga andel av oljeförsäljningen.

Olja från Kurdistan har sedan tidigare fraktats med lastbilar. Med oljeledningen till Turkiet kan antalet miljoner fat olja per månad mångdubblas.

Stora volymer olja kommer att stärka kurdernas utrymme att hävda sig mot Iraks regering, som samtidigt plågas av våld och oroligheter.

Energiexperten Shwan Zulal tror att irakiska Kurdistan kan göra sig ekonomiskt oberoende från Bagdad, men han tror inte att regionen kommer utropa sig politisk självständigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".