Foto: Amy Sancetta/TT.

Arbetslösa i USA ger upp

De viktiga jobbsiffrorna från USA förväntades visa en ökning av flera hundratusen arbetstillfällen, men det blev nästan chckartat färre än så.

December månads jobbrapport i USA är en riktig skräll - en negativ sådan.

Ingen hade förväntat sig en så här dålig siffra, även de mer försiktiga spekulationerna handlade om ett par hundratusen nya jobb. Några verkliga optimister talade till och med om uppemot 300 000.

Så beskedet om att bara 74 000 nya arbetstillfällen tillkom i december månad är riktigt illa, och det är den lägsta siffran för en enskild månad på tre år.

Under fjolårets sista del ökade antalet arbetstillfällen runt 200 000 per månad, och förväntningarna och förhoppningarna var nu alltså att den siffran skulle inte bara hålla i sig, utan kanske till och med stiga.

Så blev det alltså inte alls, däremot revideras siffran för november upp rejält, från 203 000 till 241 000 jobb.

När det gäller den viktiga arbetslöshetssiffran ser den först obegripligt positiv ut: den gick i december ner från 7 procent jämnt till 6,7 procent.

Men den verkliga förklaringen dämpar direkt eventuell glädje: allt fler amerikaner har helt gett upp att söka  jobb, och allt färre registreras därför som arbetslösa.

Det är nu bara drygt 60 procent av amerikaner i arbetsför ålder som står till arbetsmarknadens förfogande.

De inledande kommentarerna till rekordlåga 74 000 nya jobb präglas av tappade hakor och djupa pannveck.

Men även av invändningar mot den månadsrapportering som av en del ses som alltför kortsiktig och som får för stor betydelse.

Flera analytiker pekar också på möjligheten att de usla jobbsiffrorna kan få centralbanken att fördröja den nyligen annonserade avvecklingen av de omfattande stödköpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".