Centralafrikanska republikens övergångspresident Djotodia Foto: Rebecca Blackwell/TT

Politiska toppen i Centralafrikanska republiken avgår

1:43 min

I Centralafrikanska republiken har i dag både presidenten och premiärministern avgått och tusentals människor har gått ut på gatorna för att fira.

- Det är över, det är över! ropar människor som nu har vågat sig ut på huvudstaden Banguis gator för att fira nyheten de just nåtts av -grannländerna har under sitt krismöte i Tchad lyckats pressa president Djotodia att avgå, och nio månaders styre som bara har fört landet i en djupare kris är därmed över.

President Michel Djotodia och hans premiärminister lämnar sina poster efter påtryckningar från grannländerna, och efter veckor av hårda strider och stora flyktingströmma. Nära en miljon människor är på flykt från sina hem efter striderna som har trappats upp och som har dödat över 1.000 människor bara den senaste månaden.

President Michel Djotodia var en av dem som ledde rebellupproret för ett år sen som avsatte presidenten sen tio år tillbaks, Francois Bozizé.
Bozizé var impopulär och ansågs korrupt, men istället för de förbättringar som rebellerna utlovade har landet gått ur askan i elden. Djotodia visade sig inte ha någon kontroll alls över de löst allierade rebellgrupper som förde honom till makten, och de fortsatte att döda och plundra på landsbygden och utlöste spänningar mellan muslimer och kristna i landet, som tidigare levt i sämja sida vid sida.

Flyktingar har berättat hur rebellgrupper från muslimska delar av landet har knackat dörr och dödat de som sagt sig tillhöra fel religion, och kristna byar har sen bildat egna miliser till försvar och hämnd. 100.000 flyktingar har sökt skydd bara kring flygplatsen i Bangui, i ett läger med nästan ingen mat eller vatten, och få hjälporganisationer som våga sig in.

Övergångsrådet i landet har nu två veckor på sig att utse en ny ledare, som får som första uppgift att se till att vapnen tystnar.
Franska pansarvagnar har under eftermiddagen rullat upp framför presidentpalatset i huvudstaden Bangui. De franska trupperna på plats vill inte riskera några nya oroligheter, och sporadisk skottlossning har också hörts i stan under eftermiddan, i ett läge som trots firandet fortfarande är mycket spänt.

EU diskuterar just i dag möjligheten att också bidra med soldater, för att förstärka de 1.600 franska soldater och 4.000 från Afrikanska unionen som redan finns på plats.

Efter ett fungerande eldupphör har den som nu får ta över presidentposten bara resten kvar - att föra landet framåt och skapa utveckling och stabilitet i ett av världens fattigaste länder, för första gången sen befrielsen från kolonialmakten Frankrike för över 50 år sen.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista