Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt håller pressmöte på Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet . Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Vinster i välfärden dominerade V:s kongress

1:29 min

I eftermiddags öppnade partiledare Jonas Sjöstedt Vänsterpartiets kongress i Stockholm. Frågan om vinster i välfärden dominerade. Men Sjöstedt var också tydlig med att Vänsterpartiet inte ska vara emot brukarkooperativ och andra ideella privata alternativ inom välfärdssektorn.

– Det finns en del väldigt fin verksamhet som finns på idégrund. Som drivs till exempel av Statsmissionen eller brukarkooperativ. Jag kan inte se att det är något problem för Vänsterpartiet.

Inte oväntat ägnade Jonas Sjöstedt en stor del av sitt tal på eftermiddagen åt vinster i välfärden, men han betonade också att partiet inte bör driva linjen att vara totalmotståndare till all privat verksamhet. Det finns en opinion inom Vänsterpartiet som vill förbjuda alla icke-offentliga alternativ, även sådana som drivs utan vinstintresse. Vänsterpartiet i Kiruna kräver i en motion till kongressen att all vård, skola och omsorg ska bedrivas i offentlig regi men det är en politik som partiledare Jonas Sjöstedt absolut inte vill ha med sig från kongressen.

– Allt fler av de icke vinstdrivna utförarna inser att de är våra allierade. Vinstjakten är vår gemensamma fiende och den ska vi sätta stopp för.

Bedömer du att det finns en stark opinion inom ditt parti att all välfärd ska vara offentligt driven?

– Det finns de som har den åsikten, min bedömning är att det är en minoritet och jag vill göra klart vad jag tycker.

Hur viktigt är det för dig att partiet fattar ett beslut att inte förbjuda den här typen av verksamhet?

– Jag tror det vore väldigt oklokt. Då skulle vi göra vänner till motståndare och vi skulle göra det mycket svårare att få bort de privata vinsterna i välfärden.

Sjöstedt upprepade kravet på att Vänsterpartiet endast sätter sig i en rödgrön regering efter valet och han kritiserade de borgerliga partierna flera gånger för ökande klyftor och bristande ansvar för klimatet. Endast en gång riktade han en känga till Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Ibland kan man få intrycket att för socialdemokrater och miljöpartister är frågan om vem man ska regera med en sorts taktisk fråga, så är det inte för oss. För oss är det en fråga om politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista