Kina har nu under lång tid rustat upp och moderniserat sina militära styrkor, i synnerhet landets flotta. Foto: AP

Kinas regler i Sydkinesiska sjön väntas öka spänningarna

1:19 min

Kina har nu infört nya regler för fiske i de omtvistade farvattnen i Sydkinesiska sjön, något som väntas leda till ökade spänningar med Kinas grannländer.

Alla fiskefartyg som önskar åka in i området för att fiska måste först kontakta och erhålla tillstånd från kinesiska myndigheter. Kina gör anspråk på nästan hela Sydkinesiska sjön och förmodligen kommer spänningarna i Sydkinesiska sjön nu att öka ytterligare.

Reglerna har nu även hårt kritiserats av USA, som beskriver dem som "provokativa och potentiellt farliga".

Alla länderna kring Sydkinesiska sjön bedriver fiske i de omtvistade farvattnen. Risken är nu stor att fiskare från Kinas grannländer allt oftare kommer att stoppade och bordade av kinesisk kustbevakning. De nya reglerna kommer ett drygt år efter att Kina införde en lag som säger att landet har rätt att borda och beslagta fartyg som otillåtet äntrar landets territorialvatten.

Alla grannländerna har redan sagt att de tänker strunta i Kinas nya regler.

På grund av att Sydkinesiska sjön är så pass stor som den är så kommer Kina inte att konsekvent kunna upprätthålla de här reglerna och se till att de efterlevs. Men reglerna kommer garanterat att användas som ursäkt i de fall Kina faktiskt ingriper mot de utländska fiskefartygen. Sådana ingripanden och bordningar har ökat de senaste åren i takt med att spänningarna stigit.

Kina har nu under lång tid rustat upp och moderniserat sina militära styrkor, i synnerhet landets flotta. I takt med den här upprustningen har Kina även de senaste åren intagit en allt mer offensiv hållning i gränstvisterna i Sydkinesiska sjön och i konflikten med Japan över ögruppen Diaoyu/Senkaku i östkinesiska havet.

I höstas införde Kina en luftförsvarszon över den omtvistade ögruppen Diaoyui/Senkaku. Alla flygplan som flyger in i zonen måste rapportera till kinesiska myndigheter. De reglerna påminner alltså om de nya fiskereglerna i Sydkinesiska sjön, och är ytterligare ett tecken på hur Kina flyttar fram sina positioner i landets närområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista