SEKO vill att Gunnar Malm, Trafikverkets generaldirektör, avgår. Foto: TT

Kräver att Trafikverkets chef avgår

"För mycket ekonomisk styrning"
2:06 min

Trafikverket hade larmats om bristerna på det järnvägsspår där ett godståg spårade ur tidigt i tisdags, men trots det stoppades inte trafiken. Inte heller varnades tågföraren på godståget. Nu anser facket för service och kommunikation, SEKO, att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm bör ta ansvar för händelsen och avgå.

– Vi tycker att han skulle fundera på sin roll som generaldirektör i Trafikverket. Det kanske är dags att göra något annat, säger SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén.

Enligt SEKO har man påpekat bristerna på järnvägsspåren under en lång tid, men inte fått gehör för kritiken hos Trafikverkets ledning. Janne Rudén säger att Trafikverket haft för mycket fokus på ekonomisk styrning och lägsta pris, och det har inte gett några möjligheter till annat än att lappa och laga de värsta felen. Det förebyggande arbetet har fått stå tillbaka.

Också på annat håll frågar man sig hur Trafikverket sköter sin uppgift. Transportstyrelsens sektionschef, Claes Elgemyr, säger att Transportstyrelsens föreskrifter säger att om fara råder för skador på människor, miljö eller egendom, så ska trafiken stoppas.

– Nu vet jag ju inte vad lokföraren har sagt, men tydligen har ju Trafikverket bedömt att det var något spårfel eftersom man skickade ut banpersonal. Och då borde man ju ha varnat nästkommande tåg att man borde iaktta försiktighet när det passerade den här platsen, säger han.

Men trots kritiken så sa Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ikväll i SVT:s Aktuellt att tågtrafiken är säker och att han inte tänker avgå på grund av den här händelsen.

– Ja, jag har ett uppdrag från regeringen att lösa de problem vi har på järnvägen och jag är fast besluten att genomföra mitt uppdrag. Jag känner att jag har stort förtroende från infrastrukturministern men också från mina medarbetare i Trafikverket.

Nu får den närmaste tiden visa om tilliten hos tågresenärerna är tillräcklig för att man ska våga välja järnvägen. De flesta verkar överens om att järnvägsnätet i Sverige är mycket slitet, särskilt runt storstäderna.

– Nu har det gått så lång tid så det är inte ett underhållsberg, det är en hel underhållsbergskedja, skulle jag vilja påstå. Det behövs otroliga insatser för att vi ska få en bra järnvägsstandard i Sverige, säger Janne Rudén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".