Turkiet vill skärpa kontrollen på nätet

1:46 min

Turkiska regeringen vill skärpa kontrollen på nätet. Ett kontroversiellt lagförslag kan ge myndigheter större befogenheter att blockera hemsidor och övervaka nätanvändare.

Frihet på nätet är en av de frågor där EU riktar skarp kritik emot Turkiet och uppmanar regeringen att lätta på lagstiftningen.

Ett musiksatt videoklipp visar tumult mellan demonstranter och poliser från sommarens regeringskritiska protester i Turkiet. Men den som försöker besöka hemsidan från en dator i Turkiet möts istället av ett domstolsbeslut. Hemsidan Vimeo, som har blivit populär bland regeringskritiska aktivister, blockerades nyligen av turkiska myndigheter.

EU har länge kritiserat Turkiet för censur på nätet. I den senaste framstegsrapporten om Turkiets anslutning till EU uppmanas Turkiet att lätta på lagstiftningen.

Men ett nytt lagförslag från regeringspartiet AKP ska det bli ännu mer kontroll på nätet. Om förslaget godkänns kan myndigheter stänga ned hemsidor utan domstolsbeslut och får mer befogenheter att övervaka på nätet.

Den turkiska regeringen säger att lagförslaget är till för att skydda barn från skadligt material, som pornografi och våld.

Ledande nätexperter menar däremot att lagen är som utformat för att slå till mot material som anses politiskt känsligt.

Turkiets premiärminister Tayyip Erdoğan har tidigare kallat Twitter för en samhällsplåga och uppmanat sina supportrar att ta upp kampen mot regeringskritiker på sociala medier.

Det kontroversiella lagförslaget kommer i kritiskt skede för den turkiska regeringen. Flera personer nära premiärminister Erdoğan står anklagade för korruptionsbrott. I skandalens kölvatten har hundratals poliser sparkats och maktkampen fortsätter mellan högt uppsatta företrädare för Turkiets rättsväsende och premiärminister Erdoğans regeringsparti AKP.