1 av 2
Ali Ahmed utmanar EU:s flyktingpolitik. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 2
"Vi är Lampedusa" heter en kampanj med kändisar som ger stöd till flyktingarna. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Lampedusaflyktingar kräver att få stanna i Hamburg

"Vi har rätt att vara här"
1:49 min

I snart ett år har omkring 300 flyktingar i Hamburg i Tyskland kämpat för att som grupp få uppehållstillstånd i Tyskland. De kommer från det italienska flyktinglägret i Lampedusa, men kräver nu att slippa bli tillbakaskickade till Italien och istället få stanna i Hamburg av humanitära skäl.

– Vi är här för att för att vi har rätt att vara här, säger den 44-årige sudanesen Ali Ahmed, en av talespersonerna för flyktinggruppen i Hamburg som just nu utmanar den europeiska och tyska flyktingpolitiken.

Det finns flera olika nationaliteter i gruppen, men de har ett gemensamt: de arbetade alla i Libyen i flera år, tvingades fly när Natoattackerna inleddes 2011, kom via en strapatsrik resa över Medelhavet till italienska Lampedusa och ser sig själva därför som en grupp krigsflyktingar enligt Genèvekonventionen.

En sådan grupp kan Tyskland enligt sin lagstiftning ge uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Men myndigheterna i Hamburg vägrar och vill istället pröva varje individ för sig. De menar att flyktinggruppen enligt EU:s regler ska tillbaka till Italien eftersom Italien var det första landet som de kom till inom EU.

De 300 flyktingarna i Hamburg vägrar.

– Vi är offer för Natos krig i Libyen, därför har vi rätt att stanna i Natolandet Tyskland, säger Ali Ahmed.

Flyktingarnas kamp har lett till flera stöddemonstrationer i staden, vissa våldsamma, och radikala vänstergrupper har hotat med mer om flyktingarna inte får stanna.

De får också hjälp av frivilliga för att få mat och husrum.

– När över 20 000 av Hamburgs medborgare demonstrerar för oss så är det en signal till Tyskland och EU, säger Ali Ahmed.

En liknande protest genomförs nu också av en grupp flyktingar i Berlin.

Där har myndigheterna hotat med att till exempel tvångsutrymma en gammal skola där flyktingar med liknande argument som de i Hamburg tagit sig in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".