Strax före jul var det också blixthalka - här i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT.

Varning för förrädisk halka på vägarna

0:59 min

Trafikverket varnar för att det kan bli halt och besvärligt vägunderlag under helgen, nu när kylan lagt sig över hela landet. Sänk hastigheten, uppmanar Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det har varit mildväder och ingen snö och halka på vägarna i södra Sverige ett bra tag nu. Men det är ju vinter, och jag vill uppmana till att ta det försiktigt, säger Roger Falk på Trafikverket.

Det har varit en mild vinter på många håll i Sverige så här långt, men nu har snön och kylan slagit till i stora delar av landet.

Trafikverkets halkprognos visar på halka från mellersta Norrland, ända ner till nordöstra Götaland.

I norr handlar det främst om snöhalka, medan det är varning för besvärlig frost- och ishalka i ett stråk kring gränsen mellan Svealand och Götaland.

– Det farligaste är den halka som är svår att upptäcka. Frosthalka kan se ut som en bar väg, trots att det är halt, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista