Demonstranter försöker slita hjälmen av en kravallpolis vid protester i Ukrainas huvudstad Kiev. Foto: Sergei Chuzavkov/TT.

Exminister skadad vid protesterna i Kiev

Minst tio människor har skadats i sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Ukrainas huvudstad Kiev. Bland de skadade finns landets förre inrikesminister, oppositionsledaren Jurij Lutsenko, som får intensivvård på sjukhus.

Oroligheterna ägde rum utanför en domstol, där ett hundratal nationalister protesterade mot att tre aktivister på fredagen dömts till sex års fängelse för att ha planerat att spränga en Leninstaty 2011.

De nationalistiska demonstranterna har varit en drivande kraft bakom de regeringskritiska protester som bröt ut i november, då den Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytjs regering pausade förhandlingarna om ett samarbets- och frihandelsavtal med EU.

Lutsenko har fått huvudskador, en hjärnskakning och inre blödningar. Det skriver Interfax, som hänvisar till ett uttalande från dennes oppositionsrörelse. Han uppges vara vid medvetande.

Reuters skriver att polis använde tårgas och batonger för att skingra demonstranterna vid domstolen.

Lutsenko var inrikesminister i den nu fängslade Julia Tymosjenkos regering efter den "orangea revolutionen" 2005.

2010 greps han under en hundpromenad i Kiev och dömdes därefter till fyra års fängelse för maktmissbruk och förskingring.

I fjol benådades han av president Janukovytj, sedan landets högsta domstol avslagit Lutsenkos överklagan av domen mot honom.

Lutsenkos hustru Irina säger enligt AFP att maken skadades när han försökte stoppa våldet som utbröt vid domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".