I stora delar av Sverige slog kylan till i natt. Foto: Amy Sancetta/TT.

Här är det störst risk för halka

Gränsen mellan varm och kall luft
1:46 min

Halkan slog till mot stora delar av landet i samband med att temperaturerna sjönk i dag. Therese Fougman, meteorolog på SMHI, förklarar var halkrisken är som störst.

– Det är i gränslandet mellan den varma luften i söder och den kalla i norr. Den gränsen går genom Östergötland och södra Värmland. I gränszonen faller nederbörden både i form av snö och regn, omväxlande. Det kan ställa till det om det regnar på kalla vägbanor och blir sörjigt, säger hon.

I stora delar av Sverige slog kylan till i natt efter några milda vinterveckor. Och när temperaturen går från plus till minus, blir vägytorna kalla, vilket innebär att det kan bli riktigt halt om det regnar och fryser till, och sen snöar ovanpå det. Och det är vad som hänt på vissa håll i dag.

Förutom risken för ishalka i stråket från Östergötland till södra Värmland, är det också risk för snöhalka från mellersta Norrland och ner över Svealand.

Imorgon ska snöfallet över Norrland lugna ner sig, medan kylan flyttar söderut.

Snöröjningen på de vägar som Trafikverket ansvarar för har hittills gått enligt plan, säger Roger Falk, presskommunikatör på myndigheten.

– Men samtidigt har vi inte resurser att ha en snöplog på varje väg samtidigt. När det kommer mycket snö måste varje bilist vara beredd på att det kan vara halt. Vi prioriterar de stora vägarna. Det betyder att det plötsligt kan bli halare när man kör av från motorvägen till en mindre väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".