Ramberg om det största strecket i V-ledningens räkning

Jonas Sjöstedt och hans partisekreterare Aron Etzler har en idé om hur Vänsterpartiets förändras och i stort sett får de stöd av partikongressen, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en kommentar till den pågående kongressen.

Därmed godkänner den i efterhand en politik som redan praktiserats ganska länge, framför allt det starka fokuset mot vinster i välfärden.

Men också att knyta vinstdebatten till regeringsfrågan. Den profilerar Vänsterpartiet mot Socialdemokraterna och kan, om Vänsterpartiet inte får gehör för sitt vinstförbud, motivera en fortsatt oppositionsroll när Stefan Löfvén ställer Sjöstedt åt sidan. Att delegaterna sen hellre talar om solidaritet än omtanke i partidokumenten är en motgång som partitopparna kan leva med.

Den enda osäkerhetsfaktorn som kvarstår för Sjöstedt är nu förslaget att all välfärd ska ägas av det offentliga. Skulle det förslaget få gehör spricker partiordförandens strategi.

Motståndarna kommer då att påpeka att partiet inte bara är emot vinster i välfärdsföretag utan dessutom motståndare till själva valfriheten.

Men Sjöstedt och Etzler har också velat stärka sitt grepp om själva partiet.  Genom att slimma och begränsa kongresser, förlänga partistyrelsens mandatperioder och ge partiledningen större makt över valplattformen ville ledningen få större kontroll över den svenska politikens mest oppositionella medlemskår.

Men här gick ledningen på pumpen, kongressen skickade tillbaka förslagen om att avlöva kongresserna och beslöt att kongressombuden ska få direkt makt över valplattformen i 2018 års val. Debatten visade återigen att kongresser ogärna tar beslut om att begränsa sin egen makt.

Det största strecket i partiledningens räkning var kongressbeslutet att Vänsterpartiet ska presentera sin valplattform inför riksdagsvalet redan om tre månader, i april månad.

Därmed kan de borgerliga under nära ett halvårs tid vifta med Vänsterpartiets radikala krav i ansiktet på S-ledaren Stefan Löfvén. Och gång på gång upprepa frågan: "Stefan, vad ska du göra med de här kraven?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".