Karolina Ekholm på jobbet. Foto: Scanpix

Vice riksbankschef: Minskade ränteavdrag alltför effektivt

Reporäntan fel verktyg för skulderna
1:30 min

De svenska hushållens höga skuldsättning har diskuterats intensivt den senaste tiden. Och Riksbankens direktion har varit kluven. Vice riksbankschef Karolina Ekholm tycker till skillnad från majoriteten i direktionen inte att reporäntan är ett bra verktyg för att hålla skulderna i schack. Det finns andra medel som är bättre men att minska möjligheterna till att göra ränteavdrag är kanske ett alltför effektivt verktyg.

Majoriteten i Riksbankens direktion vägrade under ett helt år trots jättelåg inflation att sänka reporäntan eftersom man var rädd att lägre ränta skulle locka hushållen att låna ännu mer.

Framför sig ser man risken att en ny kris i ekonomin skulle leda till fallande bostadspriser som skulle göra att skuldsatta svenskar blev mer försiktiga med sin ekonomi och konsumerade  mindre, något som i sin tur skulle sänka tillväxten och höja arbetslösheten.

Karolina Ekholm befarar alltså att minskade möjligheter att göra ränteavdrag skulle kunna leda till kraftigt fallande bostadspriser.

De politiska partiernas intresse att diskutera minskade ränteavdrag har varit ganska måttligt. Kanske för att det inte uppfattas som en fråga man vinner ett val på. Och vice riksbankschef Karolina Ekholm menar att en förändring av ränteavdragen inte är nåt man hastar fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".