Harold Hyde demonstrerar tre år efter kravallerna i Storbritannien. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio

Tre år efter kravallerna i Storbritannien

"De var upprörda för att rättvisa inte skipades"
1:42 min

I Tottenham i London hölls i eftermiddag en manifestation för Mark Duggan. Det var han som sköts till döds av polis för tre år sedan. Dödsfallet orsakade de värsta kravallerna i Storbritannien  på 60 år. Tidigare i veckan avgjorde en domstol, att polisen hade rätt att skjuta Duggan. Här är London.

– Jag är ingen ängel själv, Men jag måste komma hit i dag. Det är inte rätt att människors barn ska kunna avrättas utan att nånting händer, säger Harold Hyde.

Han står framför polisstationen i Tottenham med några hundra andra. Han håller i ett svart plakat som i vita bokstäver kräver rättvisa för Mark Duggan.

Tvåbarnspappan Mark Duggan var 29 år när han stoppades av  polis som misstänkte att han just köpt  en revolver. När han klev ur sin bil, sköts han med två skott av en polis med ett automatvapen. Polisen sa att han tyckte att Duggan riktade ett vapen mot honom. Några dagar senare rasade kravaller i flera brittiska städer.

Den rättsliga processen har tagit tre år. Tidigare i veckan avgjorde en jury i en rättegång, att Duggan inte hade hållit i något vapen. Men att polisen ändå hade rätt att skjuta. Dödsfallet var därmed lagenligt.

Domen orsakade kraftiga reaktioner från Duggans familj och senare från stora grupper i fattigare områden i Storbritannien.

– De var upprörda för att rättvisa inte skipades, säger Harold Hyde.

Inför dagens demonstration, har premiärminister David Cameron uppmanat till lugn och besinning. Duggans familj har sagt att de vill att han ska hedras utan våld. Hittills har de upprörda följt deras uppmaning.

Staffan Sonning, Tottenham
staffan.sonning@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".