Uppror i ett brasilianskt fängelse. Foto: Allan de Carvalho/Scanpix.

FN kritiserar Brasiliens fängelser

1:28 min

I Brasilien pågår en intensiv debatt om situationen i landets fängelser, efter att FN tidigare i veckan riktat kritik mot missförhållanden. I ett fängelse i norra Brasilien har minst 60 personer dödats i gängbråk bara i år.

Det är den fattiga delstaten Maranhão i norra Brasilien som står i centrum för debatten om landets fängelser. I ett fängelse  dog över 60 personer förra året i bråk mellan rivaliserande gäng. Flera av offren har halshuggits och mördats på andra brutala sätt, något som upprört såväl politiker som den folkliga opinionen i Brasilien.

Brasiliens justitieminister José Eduardo Cardozo reste igår på blixtvisit till Maranhão för att hålla samtal med delstatsguvernören. De presenterade efter mötet en handlingsplan och en ny kommitté som ska förändra delstatens fängelsesystem.

Polisstyrkan i Maranhão ska förstärkas och vissa fångar ska flyttas till högsäkerhetsfängelser i andra delstater. Men frågan är om det hjälper, situationen är densamma på många av Brasiliens 1 200 anstalter. Flera rapporter har dom senaste åren pekat på problem med överfulla celler, undermålig hygien, våldsamma upplopp och rymningar som inte sällan orsakar många dödsfall.

Både Amnesty, Human Rights Watch och FN har gång på gång kritiserat Brasilien, men än så länge har inget hänt. Tidigare i veckan begärde FN:s människorättskommissionär att den brasilianska regeringen nu utreder halshuggningarna i fängelset i Maranhão.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista