Butikskedjan Target har utsatts för dataintrång, ett av de största hittills i USA. Foto: Steven Senne/TT

Hundra miljoner kunders uppgifter hackade

1:27 min

Mer än hundra miljoner kunder hos en av USA:s största affärskedjor, Target, har utsatts för dataintrång, ett av de största hittills i USA.

Någon har tagit kunders kontouppgifter, epostadresser och annan personlig information.

Target är en lågprisaffärskedja med närmare 2 000 butiker runt om i USA. Det går också att handla på Target på nätet.

Lagom till julhandeln har någon hackat företaget datasystem och kommit åt kreditkortsuppgifter för 40 miljoner kunder. Hackarna fick också tag på kunders namn och säkerhetskoder på korten.

Nu meddelar företaget att de upptäckt ytterligare ett dataintrång som berör 70 miljoner kunder till. Hackarna har nu namn, adresser, telefonnummer och epostadresser.

Det kan finnas en viss överlappning, säger Targets säkerhetschefer, men mer än hundra miljoner kunder kan alltså vara berörda av intrånget, som enligt amerikanska medier är ett av de största i USA, riktat mot ett enskilt företag.

Target vet inte vem eller vilka som gjort dataintrånget, men säger att de hittat hur de tagit sig in i systemet och täppt till ingången.

Kunderna löper risk att hackarna kan koppla ihop namn och konton och sen ta ut pengar från bankkonton eller handla på korten eller stjäla offrens identiteter.

Target försöker rätta till felen och varnar kunderna att inte i god tro lämna ifrån sig mer information om de eventuellt kontaktas av bedragare.

Företaget har också sagt att alla kunder ska hållas skadeslösa för förluster som beror på dataintrånget.

Target föll på börsen igår efter offentliggörandet och räknar med en lägre vinst än före intrånget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista