Svenska pass. Foto: Rikspolisstyrelsen/Scanpix.

Svårare förnya pass för utlandsvenskar i Norden och Baltikum

1:49 min

UD:s besparingar gör att utlandssvenskar i Norden och Baltikum inte längre kan förnya sina pass på de svenska ambassaderna. Sen årsskiftet måste de istället åka hem till Sverige för att ordna ett nytt pass.

– Jag tycker att det är en tjänst som en ambassad borde kunna ha. De flesta av oss som flyttar utomlands har ju ett liv här och det är inte lätt att hitta tid till en sådan liten detalj som att skaffa ett pass, säger Hanna Holst.

I en månad till är Hanna Holst pass giltigt och nu måste hon resa hem och skaffa ett nytt på någon av polisens passexpeditioner. Ett kostsamt pass.

– Det blir några tusen i flygresa också och inte bara de här 300 någonting för passtillverkningen, säger hon

Det är bland annat för att spara pengar som UD valt att dra in möjligheten att förnya ett pass vid ambassaderna i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.

Det kommer fortfarande gå att hämta ut ett nytt pass vid ambassaderna som också fortsätter utfärda provisoriska pass till nödställda för en resa.

UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias säger så här om kritiken.

– Det här är ett led i att effektivisera och fokusera på områden där resurserna bäst behövs. I Norden har vi ju passfrihet så man kan lätt resa från exempelvis Oslo till Stockholm, eller där det finns en polismyndighet, för att söka pass. Så vi anser nog inte att det är så svårt ändå. Men det är en försämring för vissa personer, säger Charlotta Ozaki Macias.

Årligen utfärdas knappt 30 000 svenska pass utomlands och på frågan om det kan bli aktuellt att dra in möjligheten för utlandssvenskar i fler länder utöver Norden och Baltikum svarar Charlotta Ozaki Macias så här.

– Det är inget som vi planerar nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista