Militär kontrollerar område i Michoacán, där medborgargarden attackerat polis: Foto: Omar Torres/AFP/TT

Medborgargarden tar över mexikansk delstat

1:40 min

I Mexiko har medborgargarden börjat ta över stora delar av delstaten Michoacán i centrala delen av landet, enligt dem själva ett sätt att försvara sig från knarkmaffian. Men våldsamheterna oroar många i Mexiko eftersom det verkar som att staten håller på att förlora kontrollen över delstaten.

Mexikanska TV-bilder visar hur beväpnade män i lastbilar och på mopeder blockerar viktiga vägar runt om i delstaten Michoacán, där medborgargarden nu kontrollerar minst fem städer.

Igår tog de så kallade självförsvarsgrupperna över ytterligare en stad, där de brände delar av borgmästarhuset och tog över stadskärnan.

Självförsvarsgrupperna har vuxit i styrka i Michoacán det senaste året. De hävdar själva att de försvarar medborgarna från den regionala knarkkartell som går under namnet Tempelriddarna, men många anser att medborgargardena i själva verket agerar på uppdrag av andra konkurrerande knarkkarteller.

Oavsett vilka anklagelser som stämmer så är det tydligt att staten håller på att förlora kontrollen över Michoacán. I de byar och städer som självförsvarsgrupperna har tagit över har polisstyrkorna avväpnats och tagits tillfånga.

Borgmästare har tvingats fly när medborgargardena anklagat dem för att vara korrupta och för att ta order från knarkkartellerna.

Från regeringens håll har man ett kluvet förhållande till självförsvarsgrupperna. Å ena sidan har president Peña Nieto uttryckt sin oro över att medborgare beväpnar sig själva, särskilt eftersom Mexiko har strikta vapenlagar där det är helt olagligt.

Å andra sidan har regeringstalesmän hyllat det faktum att medborgarna vänder sig emot knarkkartellernas våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista