1 av 2
Mäklaren Hans Jansson visar ett hus som är till salu för 1,4 miljoner kronor. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.
2 av 2
Mäklaren Stephanie Brodeur Flink. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.

Minskat norskt intresse för villor och fritidshus i Sverige

2:21 min

Den norska köpruschen av svenska villor och fritidshus, är över och det är få norrmän som köper en ny bostad just. Sjunkande bostadspriser i Norge förra året, samtidigt som den svenska kronan stärkts, är två av de främsta orsakerna.

I gränskommunen, Bengtsfors vittnar mäklaren Stephanie Brodeur Flink om norrmännens ändrade köpmönster.

– Det är väldigt många norrmän som ringer och vill ha visningar på fastigheter men det är inte så många som köper just nu tyvärr. Det kan vara så att priserna i Norge påverkar hur man tänker. En kund hos mig sa till mig att det som han ville göra med fastigheten, kostade lika mycket som att köpa i Norge. Då var det mer attraktivt att köpa där, säger Stephanie Brodeur Flink.

Stephanie Brodeur Flink driver sedan ett år en egen mäklarfirma Flinks fastighetsbyrå. Lite längre ner på Storgatan här i Bengtsfors har Svensk fastighetsförmedling sitt kontor.

Mäklaren Hans Jansson tar mig med till ett hus som är till salu alldeles vid en insjö, för 1,4 miljoner, och han har också märkt att norrmännen inte är lika benägna att köpa hus i Sverige.

– De som tycker att det är för dyrt på kusten, tycker att de får väldigt mycket för pengarna i inlandet.

Men nu har det förändrats något?

– Dels är kursen sämre. Dels beskattas de hårdare i och med att de betalar skatt till både Sverige och Norge. Tidigare betalade de bara till Norge. Vissa har valt att flytta hem, säger Hans Jansson.

Det senaste året har nämligen skatteverket börjat tillämpa en regel om att norrmännen som bor här också ska betala skatt, precis som de gör i Norge. Och då vänder en del av dem hemåt till Norge igen. Senast kända statistik från statistiska centralbyrån, SCB, är från 2012 och då ägdes 36 000 fritidshus av någon utländsk ägare, 10 000 av de fritidshusen, eller hytterna som norrmännen kallar sina fritidshus, ägdes av en norrman.

På det norska mäklarsamfundet följer man till exempel prisutvecklingen på bostäder i Norge, noga och för första gången på fyra år, så föll bostadspriserna sammantaget i Norge under förra året med några tiondels procent på ett år. Enligt Christian Dreyer, direktör vid det norska mäklarsamfundet, så tittar nu norrmännen åt hemlandet igen när de ska köpa hytte.

-Nu har hytterna i Norge blivit såpass mycket billigare. Hytterna på andra sidan gränsen av oss har blivit dyrare att skillnaden inte är lika stor längre. De här hytteköparna, har nu börjat vända sin näsa hem igen därför att priserna blivit så mycket högre i Sverige, säger Christian Dreyer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista