Foto: Bertil Ericson/TT.

Kostnader för hyrläkare fortsätter att öka

2:30 min

Det går trögt för landstingen att minska sina behov av hyrläkare. Kostnaderna för bemanningsbolag fortsatte istället att öka förra året i flera landsting och regioner, visar Sveriges Radios genomgång.

Var med och diskutera – #vadkostarvården

Behoven av hyrläkare är inte bara ett ekonomiskt problem för landstingen. Susanne Andersson tror att hennes mamma som nyligen dog i lungcancer hade tjänat på att ha en fast läkarkontakt.

– Hade man i mars gjort det man skulle och skickat henne på röntgen hade man säkert kunnat se det då för då hade den börjat växa, säger hon.

Och hon har haft många olika läkare?

– Ja, hon har ju bara haft sin ordinarie läkare en gång, sen har hon haft andra läkare, säger Susanne Andersson.

Landstingen har under 2000-talet blivit allt mer beroende av främst hyrläkare - men även andra personalgrupper som sjuksköterskor hyrs in för att klara bemanningen i vården.

Sveriges Radios reportrar har jämfört kostnaderna förra året med läget året innan i 17 av 21 landsting och regioner. I tolv av dem ökade kostnaderna, i flera fall kraftigt, i Västerbotten och Östergötland med 40 procent.

Läkare inom psykiatrin är ett genomgående problem, och bristen på allmänläkare på vårdcentralerna står för ökningen i flera landsting, medan det i Kalmar län är på sjukhusen som kostnaderna ökat.

Medicinkliniken i Oskarshamn tappade flera fastanställda läkare under året, men har påbörjat ett långsiktigt arbete med att ersätta dem.

– Man har ett helt annat ansvarstagande för sina patienter och hela problemlösningen så det är absolut nödvändigt att en klinik har en fast stab, säger Petra Hinnen som är verksamhetschef.

I fem av landstingen minskar kostnaderna något eller ligger kvar på samma nivå. Men målet som Sveriges och Kommuner och Landsting ställde upp för tre år sen om en halvering under det här året kommer inte att nås.

I dag talar SKL:s chef för arbetsgivarfrågor Agneta Jöhnk istället om en halvering till år 2015 eller 2016.

– Förhoppning är ju ändå att det ska vara en rimlig kostnad och en bra kontinuitet och patientsäkerhet för de som behöver vård.

Men det höjs även röster för ett totalstopp för hyrläkare.

– Absolut, det finns inget annat sätt att gå, säger socialdemokratiska landstingsrådet med personalansvar i Sörmland, Greger Tidlund.

Han vill att alla landsting genom SKL går samman i en nationell överenskommelse. Men Agneta Jöhnk är tveksam.

– Nej, jag tror inte det är lämpligt att få ett totalstopp, däremot finns det mycket man kan göra för att minska hyrläkarkostnaderna och det beror mycket på bisysslor, hur man lägger scheman, och där tror jag landstingen kan göra mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista