Nytt liv i ukrainska demonstrationer efter ny misshandel

1:41 min

Misshandeln av den förre inrikesministern har gett nytt liv i protesten i Kiev, som pågått oavbrutet sedan förra året på Självständighetstorget. Kravet är regeringen och presidentens avgång.

– Leve Ukraina, sa den populära eurovisionvinnaren sångerskan Ruslana när hon klev fram på scenen på Självständighetstorget i dag.

Ruslana som varit med i protesten mot regering och president för det avbrutna EU-associationsavtalet tackade för att hon äntligen fått tillbaka rösten.

Hon har eldat på demonstrationerna från scenen sedan starten 22 november och fanns med när kravallpolisen Berkut brutalt slog unga sovande den 30 november.

Nu har Berkut ännu en gång gått våldsamt fram mot pro-EU-demonstranterna, som protesterade utanför en domstol sent i fredags kväll.

20 talet skadades, men värst den förre inrikesministern Jurij Lutsenko, som försökte gå emellan. Han fick tio batongslag i huvudet och ligger på sjukhus.

Lutsenko trodde sig kunna lugna situationen, som den minister över just kravallpolisen han tidigare var under Julia Tymosjenkos regeringsperiod.

Oppositionsledaren Vitalij Klitsjko har i en video krävt att EU inför sanktioner mot Janukovitsj regering och tjänstemän, som bär ansvaret för misshandeln.

– Jag ber igen EU:s politiker att rösta för personliga sanktioner mot Janukovytj-regimen, sa han.