Den här bilen åkte av vägen mellan Huskvarna och Aneby. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio.

Varning för snöhalka vid kusten

Vintern har slagit till och drar sig nu söderut över landet, vilket innebär att vägarna i södra Sverige håller på att bli rejält hala. Trafikverket varnar för snöhalka längs Östersjökusten från Uppland och norrut.

Aktuellt läge: Sveriges Radios trafikredaktion

Enligt den senaste prognosen är risken för snöhalka störst i Uppland, men fram till 21-tiden på söndagskvällen drabbar halkan även vägar längs hela Norrlandskusten.

Läget förbättras sedan successivt under natten och måndagsmorgonen.

I regionen mellan Vänern och Vättern, särskilt i Jönköpings län, har det under söndagen varit rejält besvärligt. Under dagen har det våta väglaget frusit till med hala vägar som följd.

Trafikverket har inte fått några större trafikolyckor inrapporterade, men uppmanar alla att sänka farten och hålla längre avstånd än vanligt i trafiken.

– Det är halt i hela vägnätet i den här regionen och vi har haft några avåkningar. Men kör man försiktigt så ska det inte vara någon större fara, säger Benny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under eftermiddagen och kvällen drar kylan längre söderut i landet och halkan slår då till i Småland, Skåne och Västra Götaland.

– Vi är ute och halkbekämpar hela tiden med sandning, saltning och plogning där det behövs. Men det viktigaste man kan göra är ändå att släppa på gasen, säger Benny Josefsson.

Vid lunchtid på söndagen var det avåkningar bland annat på väg 40 i Borås, på E20 vid Götene, på E4 norr om Huskvarna och på E4 norr om Tierp. Ett flertal personer fördes till sjukhus, dock ingen med svårare skador.

På E4 utanför Hudiksvall inträffade också olyckor i det hala väglaget. En buss, en lastbil och fem personbilar var inblandade. Tre personer fördes till sjukhus med okända skador.

Från söndagen har hela Sverige vinterväder och från i kväll väntas stora delar av Götaland vara täckt av snö.

Det ordentliga snöfall som inledde helgen vandrar sydöst från Dalarna under söndagen.

– Nu får även södra Sverige vinterväglag, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, som flaggar för dålig sikt och besvärliga trafikförhållanden.

Från Stockholm och uppåt längs Norrlandskusten väntas en hel del snö. Längst i norr gör den klara luften att temperaturerna rör sig långt ner under 30 minusgrader. Natten till söndagen var det kallast i Nikkaluokta med -37 grader.

I veckan säger prognoserna att högtrycket ska parkera över Skandinavien med låga temperaturer över hela landet.

Trafikverkets halkprognos

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista