Vid Mälarhöjdsbadet i Stockholm finns livboj till hjälp om någon råkar ut för en olycka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Drunkningarna ökade under 2013

"Män har en övertro på sin förmåga"
1:32 min

Antalet drunkningsolyckor förra året var det högsta sedan 2006. Enligt Svenska Livräddningssällskapet SLS sammanställning omkom 129 personer i fjol.

Karin Brand är generalsekreterare på SLS och hon säger att män över 50 är överrepresenterade i statistiken. 

– Män har en övertro på sin förmåga, och man tror att den förmåga man hade en gång i tiden när man var ung och stark finns kvar oavsett ålder, säger hon.

Den varma sommaren 2013 ledde naturligtvis till att många människor ville vistas vid vatten och därmed blev också antalet drunkningsolyckor så hög som 129. Den siffran kan jämföras med de fyra föregående åren, när den låg under hundra drunkningar.

Det går att se två tydliga kategorier av drunkningsolyckor. Den ena är badolyckan där man simmar för långt ut, får kramp eller inte orkar tillbaka. Den andra är båtolyckan där man faller i vattnet utan flytväst och inte har orken att hålla sig flytande.

Karin Brand utvecklar ett vanligt, och farligt sätt att tänka kring drunkningar.

– Äh, det händer inte mig, jag kan ju simma. Men att vara på båt och tror att man klarar sig för att man kan simma, det är inte vad det handlar om. Man måste ha en kompletterande säkerhet i form av flytväst. Det har inget att göra om du kan simma eller inte, utan det har bara att göra med valet av flytväst.

Ekot: Hur då?

– Om du inte kan simma, vare sig om du är vuxen eller barn, så ska du välja räddningsvästen med den stora kragen. Om man kan simma ska man välja en enklare väst, den så kallade seglarvästen, säger Karin Brand.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".