Foto: Jessica Gow/TT.

Sjöstedt till hårt angrepp mot SD på kongressen

2:01 min

Jonas Sjöstedt fick till hårt angrepp mot Sverigdemokraterna i sitt avslutningstal på partiets kongress. Jimmie Åkesson är inte bara en rasist, utan en del av det borgerliga politiska etablissemanget var budskapet från Vänsterledaren.

Ekots kommentator: Vänstern tål inte fler manliga toppnamn

--  Vem är Jimmie Åkesson? Han är en tidigare ungmoderat som har läst stavetenskap i Lund. Han har aldrig haft ett riktigt jobb, som den yrkespolitiker han är, sa Jonas Sjöstedt.

En stor del av Sjöstedts tal ägnades åt att hårt kritisera Sverigedemokraterna. Det räcker med att skrapa på ytan hos många Sverigedemokrater så väller hatet och rasismen fram sa Vänsterledaren.

– Och dessutom - röstar du på Jimmie Åkesson, vem får du på köpet? Jo Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt, sa Jonas Sjöstedt.

Den tre dagar långa kongressen som avslutades nu på eftermiddagen har på det stora hela gått partiledningens väg, men när gäller toppkandidaten till EU-parlamentet körde kongressen över partiledningen.

Mikael Gustavsson, som sitter för partiet i EU-parlamentet petades ner till andra plats på listan inför valet. Överst placerade kongressen i stället Malin Björk, som i dag är tjänsteman i EU-parlamentets vänstergrupp i Bryssel.

Kravet på att placera en kvinna i topp var tydligt från många ombud.

–  Jag tycker att det känns bra att partiet är konsekvent, säger Malin Björk.

Är det här en sorts kvotering?

– Ja det kanske det är, men det är i så fall inget vi som Vänsterpartister är emot.

Partiledningen tvingades på grund av tidsbrist stryka den viktiga EU-debatten.

– Jag tycker att det var jättetråkigt, jag hade sett fram emot att få diskutera vår EU-politik, säger Jonas Sjöstedt.

Vad signalerar det till väljarna om vilken vikt ni lägger vid EU-frågor?

– Ibland har nöden ingen lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista