Rebellledaren Riek Machar och Sydsudans president Salva Kiir på en bild från 2010 Foto: Pete Muller-File/TT

Svårt för omvärlden att påverka Sydsudan

2:05 min

I Sydsudan fortsätter striderna utanför den sista rebellkontrollerade staden Bor, samtidigt som medlare försöker pressa parterna till en uppgörelse. Men än så länge går det trögt. Christian Bader, som är fransk ambassadör i Sydsudan, befarar att striderna kommer fortsätta och att det är svårt för omvärlden att påverka parterna.

– För tillfället är det svårt att få tryck på de bägge parterna i konflikten. Det verkar som om båda tror att de kan nå ett militärt övertag, säger Frankrikes ambassadör som jag möter i ett stekhett Juba.

– Inte för alla inblandade men för många, är en militär lösning fortfarande ett alternativ, säger han.

Han har varit här i tre år och är väl insatt i den komplicerade världen som sydsudanesisk politik är.

USA:s särskilde sändebud Donald Booth har tillsammans med representanter för grannländerna mött rebelledare Riek Machar på okänd ort i Sydsudan för att försöka förmå honom att gå med på eftergifter. Men Machar säger i en intervju med Voice of America att elva oppositionella ledare som gripits av regeringen måste släppas först. Det är villkoret. Men regeringen vägrar göra det och hävdar att de är kuppmakare som ska ställas inför rätta. Även medlarna tror att ett frisläppande av de elva skulle kunna underlätta förhandlingar:

– Vi europeiska ambassadörer här stödjer helt den regionala organisationen IGAD:s krav på ett frisläppande av fångarna, det skulle skapa ett mer gynnsamt klimat i förhandlingarna, säger ambassadör Christian Bader.

Striderna som började den 15 december har snabbt fått en etnisk dimension. Dinka, som president Salva Kiir, tillhör, står mot nuer, som rebelledare Riek Machar är en del av. Bedömare tror att fler än 10 000 har dödats hittills. Omkring 400 000 människor har flytt striderna, och många har tagit skydd på FN-baser i landet.

Just nu laddar regeringsarmén för en offensiv mot den sista rebellkontrollerade staden Bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista