Bankproblem för marijuanaförsäljare

Kan inte göra skatteinbetalning via banken
1:21 min

Vid årsskiftet blev det lagligt att köpa marijuana i den amerikanska delstaten Colorado i USA. Men trots att handeln genererar miljardinkomster får marijuanahandlarna inte öppna bankkonton för sätta in de pengar de tjänat.

Merparten av marijuanaaffärerna sker i kontanter.

Tidningen New York Times visade nyligen en bild på en marijuanahandlare i Seattle, Washington. Mannen sitter med buntar av dollarsedlar framför sig på ett soffbord.

Det är pengar han senare ska stoppa ner i en brun papperkasse och åka iväg med till skattemyndigheten. Drygt 50 000 dollar, eller 330 000 kronor.

Han är orolig för sin egen säkerhet och för de anställda i butikerna, som också hanterar mycket kontanter.

Handlaren kan inte göra sin skatteinbetalning via banken, eftersom han inte kan öppna ett bankkonto för firman. De flesta banker säger nej till det.

Skälet är att det är illegalt att använda, producera och sälja marijuana enligt amerikansk federal lag.

Det har inte hindrat olika delstater att fatta beslut på tvärs med den nationella lagen och tillåta såväl användning som handel, reglerat på skilda sätt.

För bankerna innebär det ett osäkert lagligt läge och gör dem tveksamma till att erbjuda narkotikahandlarna sina tjänster.

De kan löpa risken att straffas för att bryta mot den nationella lagstiftningen, kanske med böter eller strängare regelverk.

Chefen för cannabishandlarnas intresseorganisation säger till New York Times att den delstatslegala försäljningen av marijuana kan komma att omsätta tre miljarder dollar om året framöver och att det är alltför riskabelt att så mycket pengar flyter omkring vid sidan av banksystemet.

Den federala lagstiftningen måste samordnas med delstaternas, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".