Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT.

Obama hotar senaten om sanktioner mot Iran

1:22 min

President Barack Obama hotar att lägga in sitt veto om USA:s kongress försöker skärpa sanktionerna mot Iran.

Det pågår sådana försök i senaten, samtidigt som Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland, nu kommit överens om ett startdatum för den historiska uppgörelse som träffades för ett par månader sedan om framtiden för Irans kärnenergi.

Vita Huset välkomnade uppgörelsen om ett startdatum, 20 januari, för när den sexmånadersperiod ska börja rulla då Iran bland annat ska frysa sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättnader av omvärldens sanktioner.

Svåra frågor återstår, sa både president Obama och utrikesminister John Kerry, men de vill försöka den diplomatiska vägen.

Samtidigt arbetar ett antal senatorer i kongressen, från båda partierna, för att sanktionerna ska skärpas om Iran inte skulle leva upp till sina åtaganden under de sex månader som interimsavtalet gäller.

Flera medier här rapporterar att 59 senatorer nu är beredda att föreslå skärpta sanktioner, som alltså ska införas om avtalet inte infrias. Det fattas en senator för att förslaget ska kunna tas upp till omröstning i senaten.

När förslaget eventuellt kommer upp avgörs också av senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid.

President Obama har försökt avvärja försöken från senaten sedan i höstas. Han anser att även om nya sanktioner inte skulle införas omedelbart så riskerar ett beslut om att de kan införas senare den diplomatiska lösning som president Obama eftersträvar, med syfte att förhindra Iran att utveckla kärnvapen.

Obama hotade i går på nytt att lägga in sitt veto om senaten skulle fatta beslut om skärpta sanktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista