Olika varianter av e-cigaretter. Toppen på en e-cigarett tänds när man "röker" den. Den rök som kommer ut är vattenånga. Foto: Frederic Brown/TT

Tullen stoppar e-cigaretter

Tullverket har för andra gången på kort tid stoppat importen av e-cigaretter. Samtidigt pågår en rättstvist om huruvida vätskan i cigaretterna ska klassas som läkemedel eller inte.

Tullen beslagtog i oktober en sändning rökvätskor för e-cigaretter med motiveringen att det rör sig om läkemedel som kräver importtillstånd. Importören, Malmöföretaget Trade Team, överklagade och fick i domstol rätt att få beslaget hävt.

Nu prövar Tullverket en annan metod. Nu stoppas importen av e-cigaretter med hänvisning till att man inte vet vad rökvätskan innehåller. Varorna stoppas med ett "administrativt omhändertagande". Det innebär att importförsöket inte är brottsligt, skriver Sydsvenskan.

Tullverkets jurist Anna Björklund räknar med ett nytt överklagande från den snabbt växande branschen.

Åtgärden görs i väntan på att förvaltningsrätten i Uppsala beslutar om rökvätskan ska klassas som läkemedel. Det har Läkemedelsverket begärt, med motiveringen att rökvätskan bör jämställas med nikotinplåster och andra rökavvänjningsprodukter för vilka man måste ha tillstånd till försäljning.

– Fram till dess frågan har avgjorts i Uppsala är det viktigt att vi agerar med de medel vi har för att befrämja folkhälsan, säger Anna Björklund till Sydsvenskan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".