– Det är ingen bojkott vi vill göra utan jag tror att dialog är bättre, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

Idrottsminister: Därför åker jag inte till invigningen i Sotji

4:57 min

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth förklarar i P1 morgon varför hon inte vill närvara under OS-invigningen i Sotji nästa månad.

Lena Adelsohn Liljeroth vill inte vara med under invigningen av OS eftersom det är en marknadsföringsapparat för det värdland i vilket OS utspelar sig i. 

– Det är en speciell situation i Ryssland där makten nästan uppmuntrar till förtryck av homosexuella och demokratiaktivister, säger Lena Adelsohn Liljeroth till P1 morgons programledare Katherine Zimmerman. 

– Sedan vill inte jag ställa till med några extrabråk under OS men om detta uppfattas som en politisk markering är det jättebra, säger Lena Adelsohn Liljeroth. 

– Det är idrottarna som jag vill följa och stötta under OS.

Varför avstår du inte överhuvudtaget från att närvara under OS?
– Det är ingen bojkott vi vill göra utan jag tror att dialog är bättre. Och vi kommer träffa representanter från demokratirörelser under tiden vi är där, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

OS ska vara en zon fri från politiska motsättningar, vad säger du om det?
– Om jag hade varit med på invigningen med en t-shirt med slagord så hade det varit ett regelbrott, men det finns inte i min tankevärld att göra något sådant. Nu vill jag följa idrottarna på plats, utan att vara med på invigningen.

Hur tror du president Putin kommer uppfatta ditt ställningstagande?
– Jag tror inte han kommer ligga sömnlös över att jag inte närvarar. Då är det en större markering att Obama inte kommer vara med, eller andra politiska ledare. Det går nog inte obemärkt förbi, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista