Optimism i Detroit

1:22 min

I dag startar den stora bilmässan i Detroit och trots de dystra tiderna i staden som gått i konkurs, så råder efter flera svåra år en optimism i den amerikanska bilindustrin.

- Det främsta budskapet på årets bilmässa blir troligtvis att amerikansk bilindustri är tillbaka, säger bilanalytikern Paul Eisenstein på The Detroit Bureau. 

Goda vinster, och styrkt av en ökad försäljning förra året, räknar de tre stora tillverkarna här i Detroit, med att försäljningen fortsätter öka i år. Det är GM, Ford och Chevrolet, som snart är tillbaka på nivåer som rådde för den stora krisen 2009. 
Och lokalt här i Detroit, går också försäljningen allt bättre, trots stadskonkurs, stor arbetslöshet och nedlagda fabriker.

– Det har definitivt vänt och nu blir det bara bättre, säger Brian Tellier på Jeffersson Chevrolet. Det är en lokal bilhandlare och han hoppas på 20 procent upp i år, men nöjer sig med vad han får, som han säger.

Mässan här i Detroit vänder sig så klart främst till den amerikanska marknaden och det märks. Årets främsta bilnyhet förväntas bli en uppdaterad version av en pick up - ett fordon som har åter blivit USA:s mest sålda bil.

Med lägre energipriser har köparna återgått till gamla mönster, vilket gynnar amerikanska tillverkare. Det betyder alltså bort från små och energisnåla bilar till stora och törstiga fordon.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista