Foto: Scanpix.

Värkmedicin kan störa hjärnans utveckling

1:59 min

En av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder. Det visar en studie på möss på Uppsala universitet.

Den första gruppen möss var tio dagar gamla. En tid då hjärnan hade sin snabbaste utvecklingsfas.

– Efter dagliga injektioner med paracetamol under två månader visade mössen symptom på att de hade svårare att lära sig nya saker än en jämförelsegrupp, säger Torsten Gordh, forskare och professor i klinisk smärt-forskning vid Uppsala universitet.

Mössen fick också - senare i livet- sämre smärt- och ångestdämpning av läkemedlet -  än möss som fick paracetamol först som vuxna. Paracetamol som bland annat finns i läkemedel som, Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Torsten Gordh, vill inte väcka onödig oro efter att ha publicerat studien, men menar att man ska tänka på hur man använder paracetamol.

– Man kanske ska vara återhållsam med att ge paracetaol under längre perioder och större doser till små barn och till kvinnor som är i sista stadiet av graviditeten, säger Torsten Gordh.

Ytterligare bekräftelse på att paracetamol bör hanteras med viss försiktighet för de två grupperna, gravida kvinnor och spädbarn, kommer från en norsk studie.

– Studien från Oslo kom samtidigt med vår publikation och man hade undersökt tre-åriga barn och  kartlagt mödrarnas intag av paracetamol. Och studien visar att barn till mammor som hade tagit medicinen i det sista stadiet av graviditeten, hade vissa avvikelser i olika tester och beteenden. Så det styrker det vi har kommit fram till, säger Torsten Gordh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista