Minskad oro för brott

1:41 min

Oron för brottsligheten i samhället fortsätter att minska, visar Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

– När det gäller otryggheten har den minskat sedan vi började mäta 2006, säger utredaren Thomas Hvitfeldt på  Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

2006 var 29 procent oroliga för brottsligheten. Den siffran sjönk 2013 till 19 procent.

– Det gäller framför allt bland kvinnor. Bland män har den legat relativt stabilt, säger Thomas Hvitfeldt på BRÅ.

Det är inga dramatiska nedgångar det handlar om, men sedan 2006 har oron för brott stadigt minskat.
Gruppen som känner sig otrygg i egna bostadsområdet sent på kvällen har minskat från 21 procent 2006 till 15 procent 2013. Gruppen som oroar sig över överfall eller misshandel har gått ner från 15 procent till tio procent. Oron för att närstående ska drabbas av brott har också gått ner.

Enligt Thomas Hvitfeldt avspeglar den minskade oron en verklig förändring i samhället.

– Samtidigt har också brottsligheten gått ner under den perioden, så man kan föreställa sig att människor får en känsla av att det inte är så stor risk som förut att drabbas av brott.

En verklighetsbaserad utveckling alltså?

– Det kan man absolut säga, säger Thomas Hvitfeldt. 

En tydlig skillnad är att kvinnor är långt mycket mer oroade över att utsättas för brott än män och oron också i större utsträckning påverkar hur kvinnor beter sig, att de avstår från att gå ut eller väljer andra vägar. 

–  Konsekvenserna av den misshandel som man eventuellt skulle kunna drabbas av, är mycket större för kvinnor, säger Thomas Hvitfeldt. Vi frågar om misshandel och överfall, och då kan man tänka sig att överfall i det här fallet snarare handlar om någon sorts sexualbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista