ETC startar rödgrön dagstidning

1:37 min

Trots en påtalad kris för många papperstidningar startar i dag för första gången på många år en ny dagstidning i Sverige. Tidsskriften ETC blir nu Dagens ETC, med hjälp av lån från flera prenumeranter, säger ägaren och ansvarig utgivare Johan Ehrenberg.

– En sådan här tidning hade inte gått att starta om inte läsarna hade lånat ut pengar, det är sex miljoner kronor från helt vanliga svenskar, det visar att det finns ett bubblande behov, säger Johan Ehrenberg.

Enligt Ehrenberg är det i dag första gången på minst 30 år som en ny svensk dagstidning ges ut. Deras veckotidningsläsare har velat ha en rödgrön motsvarighet till Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och GP säger han.

Trots läsplattor, datorer och en allt mer digitaliserad tidningsvärld vill fler än många tror faktiskt ha en papperstidning, enligt Johan Ehrenberg. Enbart en tiondel av deras närmare 5 000 prenumeranter har valt att få tidningen digitalt.

– Det intressanta är att så pass många vill ha en "riktig tidning", säger Johan Ehrenberg.

Hur känner du inför begreppet "tidningsdöden"?

– Det beror på att de stora borgerliga tidningarna är annonsfinansierade. Det är inte en tidningsdöd utan en reklamdöd. Vi är inte annonsfinansierade och har inte alls samma oro. Så länge vi gör en bra tidning som läsarna vill betala för så kommer vi att kunna växa, säger Johan Ehrenberg.

Enbart 10 procents reklamfinansiering kommer tidningen att ha, resten står prenumeranter och presstöd för. Partipolitiskt obunden utan partistöd alltså, säger chefredaktören Andreas Gustavsson, och med rödgrön politisk profil.

– Vi vill presentera politiska förslag på ledarplats och granska den politik som förs i dag på nyhetsplats, säger Andreas Gustavsson.

Finns det en bristvara på det området i dag?

– Det tycker jag definitivt att det gör, hade andra medier skött sig bättre så hade inte vi kunnat starta, säger Andreas Gustavsson.